Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané si Trumpovu inauguraci užili. Navzdory dešti a demonstracím

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Ani sychravé počasí s dešťovými přeháňkami a nepříjemným studeným větrem, dlouhé fronty a rozsáhlé uzavírky v centru Washingtonu dnes Američanům nezabránily užít si prezidentskou inauguraci Donalda Trumpa.

Dokonce se zdálo, že dobrou náladu měla i velká část demonstrantů, kteří Trumpa za prezidenta nechtějí a kteří na mnohdy jízlivý pokřik podporovatelů nové hlavy státu reagovali s úsměvem.

Humorem nešetřili ani strojvedoucí metra, kteří vlakovým rozhlasem pobízeli cestující k postupu do soupravy. "Víc, víc, vejde se vás sem přece víc," pokřikoval ráno strojvedoucí na modré lince washingtonské podzemní dráhy. A v natěsnaných vagonech pak mnozí mladší nabízeli místa k sezení těm starším. S úsměvem lidé čekali také v dlouhých frontách na lístky hromadné dopravy.

To, že metro přijelo na některou ze stanic blízkých centrálnímu washingtonskému parku National Mall, člověk neznalý záludností veřejné dopravy v americkém hlavním městě poznal snadno, neboť vystoupili prakticky všichni. I pro další orientaci bylo snadné nechat se davem unášet ulicemi obehnanými bezpečnostními ploty až k některé ze vstupních bran do parku.

Čekání na kontrolních stanovištích, které byly jedinou přístupovou cestou do centra inauguračních oslav na National Mall a Pensylvánské třídě, se protáhlo i přes půl hodinu. Pokud se navíc člověk dostal do špatné fronty, která byla určená pro držitele vstupenek do rezervovaných úseků, snadno se doba čekání zdvojnásobila.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy