Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokraté zdrželi v Senátu schválení Pompea jako šéfa CIA

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Schválení Mikea Pompea do funkce ředitele CIA se pozdrží. Tři demokratičtí senátoři totiž vznesli námitky proti příliš rychlému potvrzování kandidátů nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Další hlasování bude až v pondělí.

Trumpovi republikáni, kteří mají v 100členném Senátu většinu 52 křesel, doufali ve schválení nejméně sedmi kandidátů v průběhu pátku. Demokraté si ale stěžovali, že se republikánští senátoři snaží prosadit potvrzení kandidátů do funkcí příliš rychle, ačkoli mnozí kandidáti nepodali včas finanční a další informace o své osobě.

Senát v pátek nejprve výraznou většinou schválil do funkcí ministra obrany Jamese Mattise a ministra pro vnitřní bezpečnost Johna Kellyho.

Demokratičtí senátoři Ron Wyden z Oregonu, Richard Blumenthal z Connecticutu a Patrick Leahy z Vermontu se ale vzepřeli proti potvrzení Pompea do funkce ředitele CIA a požadovali, aby bylo na "prověření a diskusi" ohledně Pompeovy nominace vyčleněno více času.

Republikáni demokratické senátory kritizovali, že zbytečně schválení Pompea odkládají a CIA proto kvůli nim zůstane přes víkend bez vedení.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) CIA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy