Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa v pozoru: Jak na Trumpův inaugurační projev reaguje svět?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Nový americký prezident Donald Trump už obdržel řadu blahopřání. Mexický prezident Enrique Peña Nieto řekl, že bude usilovat o posílení vztahů, suverenitu i národní zájmy a ochranu Mexičanů však považuje za prvořadé. Nieto také řekl, že se bude snažit vést „uctivý" dialog s Trumpovou vlády. Reakce z celého světa cituje stanice CBS.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že chce nabídnout Trumpovi „vřelé blahopřání“. „Vím, že mu miliardy lidí budou přát, aby v následujících měsících a letech uspěl ve velkých výzvách, kterým bude čelit," řekl Johnson. „My ve Velké Británii budeme s prezidentem Donaldem Trumpem pracovat ruku v ruce pro stabilitu, prosperitu a bezpečnost ve světě."

Premiér Japonska - jednoho z nejbližších amerických spojenců - blahopřál Trumpovi a řekl, že chce posílit „neochvějné" vztahy mezi oběma národy. Šinzó Abe vydal své prohlášení jen pár minut poté, co Trump složil přísahu. Uvedl, že se těší na setkání s Trumpem „při nejbližší možné příležitosti". Japonská média uvádějí, že Abe může navštívit USA už na konci ledna.

Kanadský premiér Justin Trudeau řekl, že Kanada se těší na spolupráci s Trumpem stejně jako s celou americkou administrativou. Země podle něj mohou „obnovit prosperitu střední třídy na obou stranách hranice, a vytvořit bezpečnější a klidnější svět". „Společně můžeme těžit z robustního obchodu a investičních vazeb a integrované ekonomiky, která podporuje miliony kanadských a amerických pracovních míst," uvedl Trudeau v prohlášení. „Kanada a Spojené státy mají jedinečnou možnost spolupráce v otázkách národní bezpečnosti. Země vždy pracovaly bok po boku, aby chránily naše občany a zajistily bezpečnost naší společné hranice,“ dodal.

Reakce z Německa, největšího obchodního partnera Spojených států, má poněkud jiný tón. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel varoval před „drsnou jízdou,“ uvádí agentura Reuters. „To, co jsme dnes slyšeli, byly vysoké nacionalistické tóny," varoval Gabriel. „Myslím, že se musíme připravit pro drsnou jízdu“. Gabriel také řekl, že Evropa a Německo musí držet spolu a „hájit své zájmy." Dodal, že Trump ve svém projevu „mluvil velmi vážně“, což znamená, že bude následovat akce v oblasti obchodu a dalších otázkách.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu své blahopřání napsal na Twitteru, Trumpa nazval „svým přítelem. Dohody a spolupráce mezi Izraelem a USA jsou podle něj silnější než kdy jindy.

Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi blahopřál jak Trumpovi, tak i americkému lidu. „Prezident se těší na posílení přátelství a posilování zvláštních strategických vztahů mezi Egyptem a Spojenými státy na všech úrovních," uvádí se v oficiálním prohlášení.

Ministři zahraničních věcí z Polska a Litvy uvedli, že se těší se na konstruktivní spolupráci s Trumpovou administrativou, a bagatelizovali obavy z proruského směřování Trumpa a z toho, že by mohl ohrozit jejich region.

Witold Waszczykowski uvedl, že Polsko doufá ve změnu v USA. Připomněl, že Barack Obama v prvních letech svého prezidentství region opomíjel. Jeho litevský kolega Linas Linkevicius doplnil, že některá z Trumpových prohlášení jsou „matoucí", ale dodal, že z toho nebude vyvozovat žádné závěry.

Témata:  Donald Trump prezident USA EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy