Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se bojí západu? Kolem Moskvy rozmisťuje protiraketové systémy

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Paříž - Expert na vztahy Evropské unie a Ruska a na politiku obrany NATO a EU Michael Lambert poskytl rozhovor francouzskému serveru Atlantico. V něm tvrdí, že umístění protiraketových systémů S-400 kolem Moskvy jako odpověď přítomnost sil NATO v Polsku, Rusko udělalo zcela „symbolický“ krok.

Lambert se domnívá, že krok Moskvy je symbolický. „Aliance umístila rozmístila vojáky, protože se obává možné intervence Moskvy do této oblasti. A Kreml paradoxně jejich přítomnost interpretuje jako nebezpečí vůči v té části Evropy, kde od konce studené války pozice Ruska zeslábly. Abychom to shrnuli, oba protagonisté se obávají, že ten druhý chce zasáhnout vojensky, zatímco v praxi pravděpodobně ani jeden z nich nechce vojenský konflikt,“ vysvětluje expert.

Tím, že Rusko umístilo protiraketové systémy S-400 v Moskvě a ne například v Petrohradě, podle něj ukazuje, že jde o jakýsi symbolický a ne strategický krok. Volba protiraketového systému S-400, nejpokročilejšího a všestranného systému ruského ministerstva obrany, má podle něj také prokázat, že země zůstane světovou silou schopnou vojensky soutěžit s hlavními evropskými a americkými mocnostmi.

Navíc jde i o jakýsi mediální tah a reklamu na toto zařízení s cílem zvýšit prodej v Číně, Indii, celé Střední Asii, v Arménii, Íránu a Sýrii. Rozmísťování protiraketových systémů S-400 kolem obvodu hlavního města se také stalo „skvělou reklamou tohoto vývozního zboží". Lambert připomíná, že dnes na Blízkém Východě poptávka po ruských zbraních prudce stoupá. Připomíná, že kvůli embargu se Rusko získalo monopol na dodej zbraní do Sýrie, ale že je o ně zájem i třeba v Alžírsku Íránu a Saudské Arábii.

Rusové jsou podle něj schopni – na rozdíl od Evropanů a Američanů – dodávat cenově dostupné zařízení. Na jedné straně může prodávat starší sovětské zbraně, které jsou v těchto částech světa užitečné. Dokáží ale také nabídnout technicky vyspělé zbraně pro bohaté země.

Témata:  Ruská armáda rakety S-400 NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy