Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V bojích mezi vládou a rebely v Jemenu zahynulo dalších 66 osob

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná/Káhira - Boje v Jemenu se přesunuli do města Muchá na pobřeží Rudého moře. V bojích mezi šíitskými rebely a vládními jednotkami za minulých 24 hodin zahynulo 66 lidí.

Oblast Muchá je poblíž strategické úžiny Báb al-Mandáb. Vládní jednotky tam zahájily ofenzivu 7. ledna.

Šíité ztratili v boji 52 lidí a převážejí je do nemocnice v přístavu Hudajdá, který mají pod kontrolou. Zranění utrpělo nejméně 55 povstalců.

Jednotky bojující na straně prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího přišly o 14 vojáků a 22 jejich kolegů bylo zraněno. Těmto jednotkám pomáhá arabská koalice, jíž velí Saúdská Arábie.

Jedním z členů koalice je Egypt. Jeho národní bezpečnostní rada dnes oznámila, že prodlužuje vojenskou účast v Jemenu. Není jasné, na jak dlouho je mise prodloužena. "Schvaluje se účast na zahraniční operaci určené k obraně egyptských a arabských zájmů v oblasti Perského zálivu, Rudého moře a úžiny Báb al-Mandáb," stojí v prohlášení rady.

Témata:  Jemen Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy