reklama

"Nacházíme se ve velmi raném stádiu diskusí o této věci," uvedl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Žádné oznámení o přesunu americké ambasády v Izraeli se podle něj bezprostředně neočekává.

Jakékoliv rozhodnutí skoncovat s dosavadním stavem by bezpochyby vyvolalo protesty amerických spojenců na Blízkém východě jako Saúdské Arábie, Jordánska a Egypta, napsal Reuters. Washington spoléhá na pomoc těchto zemí v boji proti radikální organizaci Islámský stát, který nový americký prezident označil za svou prioritu.

Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Naprostá většina států včetně České republiky i USA má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma.

Palestinská strana v dopise ze začátku ledna Trumpa vyzvala, aby velvyslanectví nepřesouval. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v dopise Trumpovi poukázal na "rizika" takového kroku, který by podle něj měl katastrofální dopad na mírový proces a bezpečnost celého regionu.