Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin už má jisté znovuzvolení? Z Ruska přichází varování

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Riziko, které s sebou přináší prezidentské volby v Rusku, spočívá především v nízké účasti. Ta může být způsobena přesvědčením, že prezident Vladimir Putin bude mít příští rok na jaře znovuzvolení jisté.

Tvrdí to šéf státní sociologické agentury Valerij Fjodorov. "Legitimitu systému u nás neurčuje ani ústava, ani zákony, ale popularita prvního muže. Z toho vyplývá, že nízká účast je ranou legitimitě," řekl Fjodorov listu RBK.

Naposledy, při parlamentních volbách, nepřišla k urnám ani polovina voličů. V prezidentských volbách hlasuje tradičně více Rusů, protože Rusko je podle Fjodorova "superprezidentská" republika.

"Vysoká účast ve volbách ale bývá tehdy, když si lidé uvědomují, co mohou ztratit v případě vítězství někoho, kdo se jim nezamlouvá. Je ale šance, že v roce 2018 vyhraje někdo jiný než Putin? Jedině v případě, že Putin odmítne kandidovat a navrhne místo sebe někoho jiného. Bude-li sám kandidovat, taková šance neexistuje," konstatoval sociolog. V takovém případě ale voliči podle něj nebudou mít rozumný důvod se voleb zúčastnit, protože budou přesvědčeni, že Putin i tak zvítězí.

Jako příklad Fjodorov uvedl moskevské volby v roce 2013, kdy se favorizovaný starosta Sergej Sobjanin jen těsně vyhnul druhému kolu: k urnám totiž přišli všichni přívrženci opozice, aby hlasovali pro Alexeje Navalného, považovaného za outsidera, zatímco ze Sobjaninových stoupenců se k urnám obtěžovali jen nemnozí, protože si mysleli, že starosta i tak bude zvolen. Což se i stalo.

Za další rizika Fjodorov označil "kvalitu podpory", protože volit v Rusku chodí hlavně senioři, zatímco lidé, tvořící přidanou hodnotu země, se čím dál více politiky straní. I slabá účast (liberálnějšího voličstva) ve velkoměstech bude znamenat, že "pod systémem je položena bomba", podotkl sociolog.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy