Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský ministr obrany dostává frčky podezřele rychle, upozornila média

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš loni na podzim potichu povýšil šéfa parlamentu a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka z desátníka na kapitána v záloze a své rozhodnutí měnit nehodlá. Danko podle médií sbírá hodnosti nezvykle rychle.

Kauza propukla minulý týden, když vyšlo najevo, že Danko byl asi půl roku po volbách a po vstupu SNS do vládní koalice povýšen až o osm hodností. Podle tisku je takový výrazný postup neobvyklý, případ vyvolal i vlnu ohlasů na sociálních sítích.

Danko, který podle slovenských médií v 90. letech absolvoval vojenskou službu v kanceláři tehdejšího ministra obrany nominovaného rovněž SNS, už dříve řekl, že si kapitánskou hodnost zaslouží a před televizními kamerami výložky políbil.

Média informovala, že krátce před loňskými parlamentními volbami Gajdošův předchůdce ve funkci ministra obrany Martin Glváč rovněž potichu povýšil mimo jiné několik ministrů i premiéra Roberta Fica, který získal hodnost plukovníka v záloze.

"Jako ministr obrany a zároveň tříhvězdičkový generál si za svým rozhodnutím stojím a v žádném případě ho nezměním. O rozkazech se nediskutuje, rozkazy musejí vojáci splnit. Bylo to mé svobodné rozhodnutí," řekl Gajdoš.

Povýšení Danka bylo podle něj v souladu se zákonem a že nejde o nic výjimečného. Na novinářský dotaz, zda byl v minulosti i někdo jiný povýšen o tolik hodností jako předseda slovenské sněmovny, Gajdoš pouze řekl, že takovou statistiku nemá k dispozici.

Témata:  Andrej Danko Slovensko Slovenská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.