Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo nahradí Kisku? Slováci mají jasného favorita. Problém je, že nekandiduje

Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Nejvíce Slováků by si podle nejnovějšího průzkumu agentury Focus přálo za nového prezidenta země nynějšího šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka nebo předsedu parlamentu Andreje Danka. Lajčák svou kandidaturu opakovaně popřel, Danko ji nepotvrdil. Z již ohlášených kandidátů na post hlavy státu v žebříčku popularity těsně vede vědec Robert Mistrík. Přímé prezidentské volby na Slovensku jsou naplánovány na příští rok, současná hlava státu Andrej Kiska o znovuzvolení usilovat nebude.

Dlouholetého diplomata Lajčáka, kterého na post ministra zahraničí navrhla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD), získal v sondáži 26 procent hlasů rozhodnutých voličů. Lajčák dříve ale řekl, že se chce nadále věnovat zahraniční politice, byť ho nejlepším kandidátem na prezidenta označili představitelé Směru-SD včetně jeho předsedy a expremiéra Roberta Fica.

Za Lajčákem na druhém místě skončil s podporou 12,3 procenta Danko, který je také předsedou vládní Slovenské národní strany (SNS). Danko dříve tvrdil, že strana postaví do prezidentských voleb ženu, dosud ale svého kandidáta SNS nepředstavila.

Až za Dankem se se ziskem 9,5 procenta umístil Mistrík, kterého podporuje i nejsilnější slovenská opoziční strana Svoboda a solidarita. Těsně za ním následují soudce nejvyššího soudu a bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabin s podporou 9,1 procenta, jakož i předseda pravicově populistické strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko se ziskem 8,7 procenta.

Kandidaturu na post prezidenta již ohlásila více než desítka Slováků. Oficiálními kandidáty se stanou poté, co získají podporu alespoň 15 poslanců parlamentu nebo podpisy 15.000 občanů. Jako první tuto podmínku podle dřívějších informací splnil poslanec parlamentu za malou opoziční stranu Jsme rodina-Boris Kollár Milan Krajniak.

Témata:  prezident Slovenska Slovensko Andrej Danko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy