reklama

"Je to (Zeman) člověk, který v politice mnohé zažil. Má velmi silné, velmi vyhraněné názory na mnoho věcí. Choval se ke mně velmi přátelsky a s velkým respektem. Je zřejmé, že na mnohé věci máme a budeme mít různé názory," řekla Čaputová na dotaz moderátora debaty k návštěvě Česka, kam Čaputová zavítala na svou první zahraniční cestu v polovině června.

Čaputová uvedla, že v Praze se zajímala také o vnitropolitickou situaci v Česku včetně demonstrací. "Přiměřeně té odlišnosti našeho vnímání on (Zeman) takovéto pozdvižení vnímá jinak... Já se snažím přistupovat k záležitostem, které vnímám citlivě nebo odlišně, pojmenováním hodnot, jimž věřím," řekla Čaputová.

Slovenská prezidentka tento týden při setkání s čínským ministrem zahraničí kritizovala Čínu za zhoršování situace v oblasti lidských práv. Při návštěvě Budapešti zase řekla, že úkolem takzvané visegrádské čtyřky (V4) má být prosazování demokratických hodnot, svobody a právního státu. Členy V4 jsou kromě Slovenska a Česka také Maďarsko a Polsko, jejichž vlády kritizuje Evropská komise kvůli údajnému porušování demokratických principů a vlády práva.

"V prostoru V4, která je vnímána v jistém smyslu kontroverzně, máme (Slovensko) trochu jiné postavení. Jednak jsme nejvíce integrováni, jednak i ve druhém kole prezidentských voleb byli dva proevropští kandidáti," řekla Čaputová.

Již během červnové návštěvy Česka Čaputová také vyjádřila pochopení lidem, kteří demonstrovali na pražském Václavském náměstí proti Babišovi a za nezávislost justice. Připomenula tehdy i loňské mohutné protesty na Slovensku proti vládě tehdejšího premiéra Roberta Fica, po kterých Fico rezignoval z funkce předsedy kabinetu v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

"Já mám úctu a respekt k jednomu z výdobytků listopadu (1989), a to je shromažďovací právo. Mám úctu a respekt k názorům lidí," řekla Čaputová během diskuse. Zúčastnily se jí stovky návštěvníků festivalu Pohoda, kteří Čaputové po skončení debaty tleskali.