Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiruské sankce jsou nesmyslné, tvrdí potenciální prezident Francie

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Berlín – Jeden z kandidátů na francouzského prezidenta François Fillon označil dnes při návštěvě Německa hospodářské sankce proti Rusku za nesmyslné. Není prý přesvědčen, že jsou účinné.

Horký favorit nadcházejících francouzských prezidentských voleb Fillon po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou varoval před sblížením Ruska a USA s novým prezidentem Donaldem Trumpem, kteří by mohli vybudovat vztahy za zády Evropské unie.

„Jsem přesvědčen o tom, že ekonomické sankce jsou zcela neúčinné," řekl podle agentury Reuters Fillon novinářům po setkání s Merkelovou. Je prý třeba najít jiný způsob, jak komunikovat. Fillon také upozornil, že očekává od Ruska důležité gesto, které by zrušení sankcí umožnilo.

„Nechci, aby Trump jednal s Ruskem na náš úkor. Bylo by to škodlivé pro Evropu, kdyby Trump jednal za našimi zády, což není nepředstavitelné," zdůraznil kandidát francouzské tradiční pravice.

Filon také v rozhovoru pro poslední vydání deníků Le Monde a Frankfurter Allgemeine Zeitung Fillon mluvil o znovuvybudování ekonomických vztahů s Ruskem, což ale podle něho předpokládá nejprve vyřešení ukrajinské otázky. V této souvislosti ale dnes kritizoval kyjevskou vládu, že „nedělá, co je potřeba, k zajištění míru".

S Merkelovou se také shodl na potřebě nenechat Spojené státy prosazovat své „extrateritoriální" zákony, které umožnily Washingtonu ukládat evropským firmám - zejména bankám - miliardové pokuty a další tresty za porušování amerických sankcí proti třetím zemím.

Němci a Francouzi jsou podle jeho slov na stejné lodi. Tato pravidla jsou prý výhodná pro Spojené státy a jejich bankovní systém, nikoli pro Evropu. Fillon kritizoval také práci basilejského výboru při Bance pro mezinárodní platební styk (BIS), který dohlíží na dodržování globálních bankovních pravidel. Podle něj ani tato organizace nejedná v evropském zájmu.

Témata:  Rusko Německo François Fillon

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy