Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúspěšný raketový test? Nesmysl, vše bylo v pořádku, tvrdí britský ministr obrany

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Informace médií o údajném neúspěšném testu rakety schopné nést jadernou hlavici, ke kterému mělo dojít loni v létě, dnes britský ministr obrany Michael Fallon popřel. Premiérka Theresa Mayová se pro BBC odpovědi na tuto otázku vyhnula.

List Sunday Times s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele královského námořnictva napsal, že červnová zkouška rakety Trident II D5 bez jaderné hlavice, podniknutá u Floridy, odhalila „vážnou vadu".

Střelu odpálila ponorka HMS Vengeance, jedna ze čtyř britských jaderných ponorek. Raketa se podle listu odklonila z naprogramované dráhy a zamířila na Spojené státy. Šlo tedy prý o katastrofální chybu, která vyvolala paniku v nejvyšším politickém a vojenském vedení.

Podle ministra byla zkouška naopak zcela úspěšná. „Navzdory informacím tisku o víkendu HMS Vengeance a její posádka podstoupily úspěšnou zkoušku a získaly tak potvrzení, že jsou s to se připojit do operačního cyklu," prohlásil dnes ministr Fallon před znepokojenými poslanci v parlamentu. Británie má podle jeho slov schopnost efektivního jaderného odstrašování.

List obvinil vládu, že neúspěch zatajila. Mayová se v BBC vyhnula odpovědi na otázku, zda o incidentu věděla, když loni v červenci poslanci po jejím naléhání a pětihodinové rozpravě odhlasovali obnovu zastarávající flotily ponorek s jadernými střelami Trident. Tento program, který má podle premiérky zajistit Británii uchování role jaderné velmoci, si vyžádá nejméně 41 miliard liber (asi 1,2 bilionu Kč). Proti hlasovala více než stovka z 650 poslanců, zejména skotští nacionalisté a někteří opoziční labouristé.

Témata:  Velká Británie jaderné zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy