Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž obviněný z šíření HIV bude v úterý vydán do Česka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.molon.de

Bangkok – Thajsko dnes znovu potvrdilo, že vydá Čecha Zdeňka Pfeifera, kterého zatkly na základě českého zatykače pro podezření z vědomého šíření viru HIV. Pět českých policistů ho bude eskortovat v úterý.

O deportaci Čecha dnes informoval thajský informační server list The Nation s odvoláním na dnešní vyjádření šéfa thajského imigračního úřadu Nattórna Prochsuntchórna. České ministerstvo zahraničí minulý pátek potvrdilo, že česká policie muže převezme, ale přesný termín neuvedlo.

Policie Pfeifera zatkla minulý týden na ostrově Pchúket. České úřady jej viní z vědomého šíření viru HIV způsobujícím nemoc AIDS. Ve čtvrtek mu soud na Pchúketu udělil pokutu za překročení povolené délky pobytu. Muži vypršelo vízum v roce 2015 a k nedodržení podmínek pobytu se přiznal. Dostal pokutu ve výši 1000 bátů (717 Kč). Také byl odsouzen k měsíčnímu vězení s jednoročním odkladem.

Úřady v Thajsku začaly po devětačtyřicetiletém Pfeiferovi pátrat po upozornění Interpolu. Podezřelý se údajně dozvěděl v září 2013, že je HIV pozitivní, přesto o tom neinformoval žádného svého sexuálního partnera.

Při vyšetřování policisté zjistili, že v ČR měl styk minimálně s 23 muži. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let. Policie už dřív oznámila, že Pfeifera viní z těžké újmy na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení. S dalšími partnery měl Pfeifer styk pak v Thajsku. Thajská policie nicméně uvedla, že nikdo z nich zatím nepodal stížnost.

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy