Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinářům nebudeme lhát. Je ale možné, že budeme fakta interpretovat odlišně, zní z Bílého domu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Mluvčí prezidenta Donalda Trumpa Sean Spicer se dnes vrátil ke sporům o počet účastníků páteční prezidentské inaugurace, v nichž média obvinila Trumpův štáb ze lži. Snahou Bílého domu je podle něj novinářům nikdy nelhat, je ale možné, že někdy budeme fakta interpretovat odlišně, uvedl.

Prezidentův mluvčí o víkendu novinářům řekl, že účast veřejnosti na inauguraci byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak u televizních obrazovek. Většina médií však přinesla srovnávací fotografie, ze kterých bylo jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Baracka Obamy přišlo mnohem více lidí. Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová označila Spicerovy výroky, podle médií lživé, za „alternativní fakta".

I sám Spicer dnes svůj kontroverzní výrok obhajoval. Odvolával se přitom na televizní sledovanost a na on-line přenosy na internetu. „Chceme mít s médii zdravé vztahy a udržovat s nimi otevřený dialog. Naším cílem je nikdy novinářům nelhat, fakta ale budeme někdy interpretovat odlišně," řekl Spicer.

Oznámil také, že tiskové konference Bílého domu chce nová vláda otevřít „různým skupinám novinářů v zemi". Stane se tak prostřednictvím videokomunikační služby Skype, pro kterou budou v sále vyhrazena čtyři místa. I média, která si zpravodaje v metropoli USA nemohou dovolit tak budou mít podle Spicera možnost klást otázky.

Štáb Bílého domu v nedávné minulosti varoval, že chce mít seznam účastníků pravidelných tiskových konferencí pod kontrolou. Prohlášení přišlo krátce poté, co se zpravodaj televize CNN na první Trumpově tiskovce po zvolení dostal s prezidentem do střetu kvůli kompromitujícím materiálům údajně shromažďovaným v Moskvě.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy