Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijská armáda omylem zabila 236 uprchlíků, původně se uvádělo číslo mnohem nižší

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Abuja - Nigerijská armáda minulý týden omylem zabila 236 uprchlíků a humanitárních pracovníků. Lékaři bez hranic původně odhadovali, že při náletu zahynulo 90 lidí, ale zároveň upozornili na to, že by se konečná bilance mrtvých mohla blížit až ke 170.

Na uprchlický tábor na severovýchodě země 17. ledna omylem zaútočila nigerijská armáda, která si ho spletla s pozicemi teroristické skupiny Boko Haram.

Je to poprvé, co nigerijská armáda přiznala, že při bombardovaní udělala chybu a zabila civilisty, napsala agentura AP.

Lékaři bez hranic původně odhadovali, že při náletu přišlo o život zhruba 90 lidí, ale zároveň upozornili na to, že by se konečná bilance mrtvých mohla blížit až ke 170. Mnoho vážně zraněných bylo nuceno v táboře čekat na lékařskou pomoc. Pouhé dva dny po bombardování na tábor zaútočili islamisté z Boko Haram, nigerijské armádě se však podařilo tábor ubránit.

V posledních sedmi letech si násilí páchané Boko Haram v Nigérii vyžádalo více než 20.000 obětí a asi 2,6 milionu osob bylo nuceno opustit své domovy. Zhruba pět milionů lidí hladoví.

Témata:  Nigérie uprchlíci Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy