Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku bylo otevřeno regionální velitelství NATO, bude v něm působit 41 vojáků

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Bratislava - Na Slovensku bylo dnes slavnostně otevřeno regionální velitelství NATO. Styčný týn aliance (NFIU) sídlí v kasárnách Vajnory. Působit tam bude dohromady 41 vojáků, z toho dvě desítky míst jsou vyhrazeny pro zástupce členských zemí NATO.

NFIU by mělo naplno fungovat na začátku června. Ceremoniál za účasti například zástupce předsedy Vojenského výboru NATO Stevena Sheproa, dalších zástupců NATO a slovenského ministra obrany Petera Gajdoše se uskutečnil bez přítomnosti medií.

To podle listu Denník N způsobilo rozruch mezi zahraničními diplomaty. Ministerstvo obrany své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že jde o areál, do kterého nemá mít veřejnost přístup. List uvedl, že pro ceremoniál v utajeném režimu se ministerstvo obrany rozhodlo po propuknutí aféry ohledně povýšení předsedy parlamentu a vládní Slovenské národní strany Andreje Danka ministrem obrany.

"Tento organizační prvek vnímáme jako příspěvek k národní, jakož i kolektivní obraně ve světle bezpečnostního vývoje od summitu NATO ve Walesu," řekl Gajdoš.

Dodal, že hlavním úkolem NFIU je v případě potřeby zajistit bezproblémové rozmístění sil aliance na území jejího východního křídla.

Gajdoš podle tiskové zprávy zdůraznil, že v žádném případě nejde o zřízení základny NATO na Slovensku. Vybudování stálé vojenské základny NATO v zemi v minulosti opakovaně odmítl slovenský premiér Robert Fico.

Témata:  Slovensko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy