Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve volbách podle Trumpa hlasovaly nezákonně miliony lidí

Volby USA
Volby USA
Foto: Pixabay

Washington - Donald Trump nadále tvrdí, že v listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech hlasovaly miliony lidí v rozporu se zákonem.

Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes prohlásil prezidentský mluvčí Sean Spicer. Podle agentury Reuters novinářům nenabídl žádné důkazy.

"Prezident je o tom opravdu přesvědčen. Stojí si za tím na základě studií a důkazů, které mu lidé předložili," konstatoval mluvčí.

Trump vyhrál prezidentské volby díku většímu počtu volitelů, než získala jeho protikandidátka Hillary Clintonová. Prostý součet odevzdaných hlasů ale vyzněl ve prospěch Clintonové téměř třímilionovým rozdílem. Trump opakovaně prohlašuje, že by i v součtu odevzdaných hlasů zvítězil, pokud by ilegálně nehlasovaly miliony lidí.

Podle expertů a volebních komisařů v jednotlivých amerických státech ale neexistují důkazy, že by volby byly ve větším rozsahu zmanipulované. Trumpovo tvrzení dnes odmítl i republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Témata:  Donald Trump USA volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy