Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nechá prověřit volby, údajně byly zmanipulované

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump chce nechat zevrubně prověřit případy možných volebních podvodů. Stále však není zřejmé, jak dospěl k přesvědčení, že hlasování 8. listopadu 2016 bylo zmanipulované.

"Požádám o rozsáhlé vyšetřování," napsal Trump. "Podle výsledků pak zlepšíme naše volební procedury!" dodal.

Reuters poznamenal, že vyšetřování Trump žádá i přes závěry řady studií, podle kterých dochází k machinacím či podvodům v amerických volbách pouze vzácně.

Trump vyhrál volby díku většímu počtu volitelů, než získala jeho protikandidátka Hillary Clintonová. Prostý součet odevzdaných hlasů ale vyzněl ve prospěch Clintonové téměř třímilionovým rozdílem.

Trump označil za podvody například opakované hlasování, volební účast přistěhovalců bez dokladů či volební registraci zemřelých lidí. Podle expertů a volebních komisařů v jednotlivých amerických státech ale neexistují důkazy, že by volby byly ve větším rozsahu zmanipulované.

Trump rovněž uvedl, že se 2. února chystá vybrat nástupce po konzervativním soudci nejvyššího soudu Antoninu Scaliovi, který zemřel před rokem.

Témata:  Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy