Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův zeť pomáhá izraelské armádě. Jeho jméno při pátrání novinářů zmizelo

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Jméno Jareda Kushnera, zetě amerického prezidenta Donalda Trumpa, bylo na seznamu členů výboru Přátel izraelských obranných sil (FIDF), který pomáhal financovat izraelskou armádu. Jakmile se kauzy chytila média, jméno najednou zmizelo.

Trump jmenoval Kushnera svým poradcem. FIDF získává podle listu Haarec desítky milionů dolarů, které jsou využívány na výukové a sociální programy určené izraelským vojákům a jejich rodinám.

Nadace rodiny Kushnerových za několik let FIDF přispěla podle výpisů z daňových přiznání 325.000 dolarů (8,1 milionu Kč).

List Haarec napsal, že v den, kdy se jeho zaměstnanci dotázali mluvčí Kushnerovy rodiny, zda Kushner zůstane členem výboru FIDF, jeho jméno ze seznamu členů výboru zmizelo.

Kushner je ze židovské rodiny a když Trump oznamoval, čím ho pověří v administrativě, řekl, že bude mít jeho zeť hlavní roli při dojednání míru mezi Izraelci a Palestinci. "Když to nedokáže on, pak to nedokáže nikdo," sdělil. Jako člen výboru FIDF by Kushner nebyl považován za neutrálního, píše Haarec.

Témata:  Izrael Donald Trump

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy