Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vydal příkaz ke stavbě mexické zdi, potrestá města chránící migranty

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro stanici ABC uvedl, že stavba zdi na hranici s Mexikem začne během několika měsíců. Ohledně financování zdi řekl, že procedura bude možná složitá. 

Trump dnes dodržel svůj volební slib a vydal exekutivní příkaz ke stavbě zdi na mexické hranici dlouhé 3200 kilometrů. Zeď budou zpočátku platit američtí daňoví poplatníci, ale nakonec stavbu „stoprocentně" uhradí Mexiko. Země podle jeho slov „v nějaké formě zaplatí, i když ta forma možná bude komplikovaná". Jednání o tom prý už začne brzy.

Podle Trumpova mluvčího Seana Spicera je stavba bariéry víc než jen volební slib. „Je to první rozumný krok ke skutečnému zabezpečení propustné hranice. Zeď zastaví drogy, zločinnost a nezákonné přistěhovalce do Spojených států," uvedl.

Dalším příkazem rozhodl, že vláda zastaví dotace městům, která odmítají věznit nebo deportovat nelegální imigranty. Trump oba dekrety podepsal při návštěvě ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

Podle zdrojů z Bílého domu rovněž zvažuje nejméně čtyřměsíční moratorium na přijímání veškerých uprchlíků a dočasný zákaz přijímání běženců z některých muslimských zemí. Plánuje také o 5000 osob navýšit početní stav příslušníků celní a hraniční stráže.

Po podpisu prezidentských příkazů výrazně vzrostly ceny akcií amerických stavebních podniků, které by mohly na stavbě zdi profitovat.

Témata:  Donald Trump Mexiko přistěhovalectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy