reklama

Sám Giuliani přesun ambasády prosazuje několik let. Na otázku, zda to Spojené státy opravdu udělají, odpověděl: „To musí rozhodnout prezident. Aktivně se to zvažuje."

Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Většina zemí včetně České republiky a Spojených států má právě kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma velvyslanectví v Tel Avivu.

V kampani Trump tvrdil, že ambasádu nechá přesunout. Panarabský list Aš-Šark al-Avsat tento týden napsal, že Trumpova administrativa ujistila palestinskou samosprávu, že přesun není na pořadu dne. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás upozornil, že by to mělo katastrofální dopad na mírový proces.

„Teď, když je v úřadě, je mnohem více faktů a argumentů a lidí, s nimiž je třeba konzultovat, než učiníte konečné rozhodnutí. Myslím, že se jeho postoj v žádném směru nezměnil,“ uvedl na dotaz, zda si nemyslí, že Trump nyní změnil svůj názor ve srovnáním s tím, co říkal v kampani.

Sám prý přesunutí velvyslanectví doporučí, ale poradí také, aby se to "pečlivě projednalo s izraelskou vládou, aby to bylo učiněno pro Izrael co nejpřijatelnějším způsobem".

Vyjádřil se také k nově ohlášené výstavbě 2500 bytů v židovských osadách na Západním břehu Jordánu. Zatímco předchozí vláda Baracka Obamy podle něj v těchto případech vždy krok Izraele odsoudila, tentokrát Washington mlčel. "Žádná reakce je něco jiného než říkat, že jste to neměli dělat nebo že je to špatné a poškozuje to mírový proces. Je to důkaz změněného postoje Washingtonu," dodal

Ujistil, že ve Washingtonu nyní panuje mnohem větší podpora pro Izrael než v minulosti. Jasně se tam chápe, že "Izrael a palestinskou samosprávu nelze morálně srovnávat," prohlásil Trumpův poradce. Ujistil rovněž, že Trumpovo "Amerika především" nijak neohrožuje podporu USA Izraeli.