Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před 30 lety vybouchnul Černobyl. Zářit bude ještě 24 tisíc let +VIDEO

Černobyl
Černobyl
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - Před třiceti lety vybuchla jaderná elektrárna Černobyl. Ani dlouhá desetiletí poté katastrofa neskončila a ještě dlouho neskončí - místo bude zářit ještě závratných 24 tisíc let. A péči si vyžádá i poškozený reaktor. Nový mezinárodní sarkofág ho hermeticky zakryje. Ovšem na pouhých sto let.

Černobyl vybuchl v noci 26. dubna 1986 v 1:23:47 místního času. Na mezinárodní stupnici to hned dotáhl na stupnici 7, tedy na nejvyšší stupeň. Podobného dosáhla v historii už japonská elektrárna Fukušima. Přesto se Sovětský svaz a komunističtí lídři a úřady v celém východním bloku tvářili, jako by se nic nedělo. Celou severní polokoulí se přitom šířil neviditelný jaderný mrak.

Nikdo dnes už spolehlivě neurčí, kolik toto ozáření v průběhu let zabilo a ještě zabije lidí. Například obsáhlá ruská studie z roku 2007 tvrdí, že do roku 2004 na následky havárie zemřelo 985 000 lidí. A to nejen z Evropy či zemí sousedících s místem katastrofy - studie vypočítala i 170 000 obětí pro celou Severní Ameriku.

Abychom si mohli udělat alespoň malý obrázek rizik, jaká i po třech desítkách let může znamenat Černobyl pro lidi klidně na druhém konci světa, ocitujme agenturu AP. Její reportéři zjistili, že se ještě dnes prodává v Bělorusku silně kontaminované a "zářící" mléko. Mělo v sobě desetkrát více radioaktivních izotopů stroncia než připouštějí zemědělské předpisy.

Je to přitom jen vršek ledovce. Poděšeni jsou tím hlavně Rusové. Z Běloruska k nim totiž ve velkém putují sýry a další mléčné výrobky. Ale v ohrožení nejsou jen Rusové. Případů, kdy se různě po světě objevily radioaktivní potraviny z Běloruska, Ruska nebo Ukrajiny (míst s největším ozářením), je mnohem více. Například v Keni v roce 1994 odhalili dodávku 100 tun sušeného, ale výrazně radioaktivního mléka. Vinu na šíření kontaminovaných potravin má nepochybně autoritářský běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který obnovil zemědělskou produkci v těsné blízkosti zakázané zóny.

Rizika z havárie Černobylu jsou ale podstatně dlouhodobější. Tím největším stále zůstává ohnisko výbuchu. Ačkoliv se do vzduchu při explozi uvolnily tuny radioaktivního materiálu, stovky ho v troskách zůstaly. Přikryl je betonový sarkofág, který s vypětím všech sil a nasazením životů technici vybudovali do listopadu 1986.

Uvnitř sarkofágu ale vznikl podivný sloup spečeného jaderného paliva, které se propálilo přes několik podlaží. Ze sloupu se při rozpadu uvolňoval prach a hrozilo, že by skulinami mohl zamořit okolí. Proto se začal vnitřek sarkofágu kropit vodou. Voda ale narušila konstrukci krytu a už začátkem devadesátých let hrozilo, že se sarkofág zřítí a rozpadne. To by pochopitelně byla katastrofa.

Zdroj: YouTube

Ukrajina postupně ukončila provoz zbývajících tří sousedních reaktorů a zajistila sarkofág. Nyní je před dokončením (odhad 2016 - 2017) nový sarkofág, kterému se říká "Oblouk". Skutečně jde o obří oblouk 105 metrů vysoký, 150 metrů dlouhý a 260 metrů široký. Až bude hotov, po kolejích ho přisunou nad elektrárnu, kterou hermeticky uzavře. Životnost Oblouku je odhadována na 100 let. Stavba nového sarkofágu je financována z mezinárodních zdrojů a darů a dosud se náklady vyšplhaly na necelých 60 miliard korun.

Zbytky paliva budou hořet ještě desítky let. Odhaduje se, že by je bylo možné vyzdvihnout a uložit do skladu někdy kolem roku 2065. Celkem ale bude nutné podle některých odhadů bezpečně uložit asi 700 000 metrů krychlových radioaktivních odpadů a kontaminovaného materiálu.

Do starého sarkofágu i přes všechny opravy navíc stále zatéká a kontaminovaná voda je odčerpávána do jezera o rozloze 22 tisíc čtverečních kilometrů. Jezero musí být také opraveno a na jeho dno budou uloženy nejvíce zářící trosky a jaderné palivo.

V Černobylu, resp. přilehlém městě Pripjať dnes žijí asi tři tisícovky zaměstnanců elektrárny, kteří se starají o místo výbuchu, odstavenou elektrárnu a podílejí se na stavbě sarkofágu. Kromě nich se do svých starých domů vrátili i někteří někdejší obyvatelé. Je jich několik stovek, podle odhadů snad 500 a úřady je tolerují.

Přírodě ovšem vyhlášení třicetikilometrové zakázané zóny prospělo. Nejnovější fotografie z oblasti totiž nasvědčují, že v zóně totiž doslova bují život. Daří se zejména velkým savcům se v divoké přírodě téměř bez lidí velmi daří, protože v okolí elektrárny mnoho lidí nežije a lov zvířat se kvůli záření nedoporučuje. Fotopasti zachytily obrovské losy, velké smečky vlků či rysí rodinku, kterým jaderná katastrofa evidentně spíše prospěla než uškodila...

Témata:  Černobyl Ukrajina

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy