Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko má po půl roce prezidenta, Alexander Van der Bellen nastoupil do funkce

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
Foto: Wikimedia Commons

Vídeň - Alexander Van der Bellen dnes složil slib, čímž se oficiálně stal prezidentem Rakouska. Mandát jeho předchůdce Heinze Fischera skončil už loni 8. července, následné volby se však protáhly, jelikož se musely opakovat.

"Slavnostně slibují, že budu věrně dodržovat ústavu a všechny zákony republiky a že své povinnosti budu vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," pronesl Van der Bellen tradiční inaugurační slib.

Bývalý předseda strany Zelených v závěru vynechal dovětek "K tomu mi dopomáhej Bůh", který podle ústavy není povinný.

Rakousko hledalo nového prezidenta více než rok. Květnové druhé kolo volby kvůli nesrovnalostem při sčítání hlasů zrušil ústavní soud. První termín opakovaného druhého kola úřady poté zrušily kvůli problémům s obálkami pro korespondenční hlasování, a volby se tak nakonec uskutečnily až 4. prosince.

Stejně jako v květnu v nich Van der Bellen porazil svého rivala Norberta Hofera z pravicové protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Rakouský prezident má podle ústavy mnohem větší pravomoci než jeho český protějšek. Může například odvolat vládu.

Témata:  Rakousko Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy