Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační krize nekončí: Berlín uvažuje o dalším prodloužení kontrol na hranicích

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Evropa je stále ohrožena migrační krizí, německá vláda proto uvažuje o prodloužení kontrol na hranicích s Rakouskem do druhé poloviny letošního roku, případně až do jeho konce. Toto opatření se ale nezamlouvá zemím V4, mezi které patří také Česko.

Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už v roce 2015. Půlroční prodloužení kontrol schválily loni 12. května členské státy EU, další tříměsíční prodloužení odhlasovaly 11. listopadu. Nové prodloužení o další tři měsíce ve středu doporučila Evropská komise.

"I když jsme v uplynulých měsících neustále posilovali opatření k řešení bezprecedentního migračního tlaku, kterému Evropa čelí, zatím bohužel nejsme v cíli," připustil včera eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos.

Komise dnes připomněla, že od října 2016 začala fungovat nová společná pobřežní a pohraniční stráž, registrováni jsou nyní už skoro všichni migranti přicházející do Itálie a Řecka a ke snížení počtů migrantů mířících přes Balkán výrazně pomohla také stále existující dohoda mezi unií a Tureckem.

V Řecku však i nadále zůstává velký počet migrantů a žadatelů o azyl a situace na západobalkánské trase je dál "nestabilní" a představující riziko dalších pohybů migrantů.

Agentura pro pohraniční a pobřežní stráž EU zorganizovala od svého vzniku v říjnu 2016 celkem 78 návratových operací, při nichž vrátila 3421 migrantů bez nároku na pobyt v unii. Je to více než za celý rok 2015.

Spolková republika už nyní podle médií skupiny Funke uvažuje o dalším prodloužení, jak vyplývá z odpovědi vlády na dotaz parlamentní frakce Zelených. Kabinet podle ní považuje předběžně za nezbytné, aby kontroly na německo-rakouských hranicích pokračovaly i ve druhé polovině roku. Ministr vnitra Thomas de Maiziére přitom už uvažuje i o prodloužení až do konce roku.

Prodloužení kontrol není jediným opatřením, které Německo chystá. Do budoucna chce spolková republika na všech hranicích automaticky zaznamenávat poznávací značky všech aut, která je překračují, a srovnávat je s policejními databázemi.

Témata:  Německo uprchlíci EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy