reklama

„Jen si představte že blízký ruský spojenec, jehož síly byly cvičeni v Rusku, bombarduje nejchudší zemi na Středním východě kazetovými bombami dodanými Moskvou. A že v zemi, která byla napadena, hlad ohrožuje životy milionů lidí,“ nastiňuje hypotetickou situaci novinář a hned dodává: „Nejchudší zemí na Středním východě je Jemen a to bombardování na padrť vede jedna z nejbohatších zemí - Saudské Arábie, blízký spojenec Británie, s použitím v Británii tříštivých bomb. A hádejte co – Západ, který je znepokojen boji ve snaze získat Aleppo z rukou teroristů Al-Káidy / Al Nusry a který tvrdí, že je potřeba zasáhnout, mlčí. Jak podivné.“

„Jen si představte, že letadlo nesoucí členy slavného francouzského vojenského sboru havarovalo na Štědrý den a všichni na palubě zahynuli. A krátce poté přední ruský „satirický časopis" zesměšní tragédii karikaturami a slovy o tom, že si našli „nové publikum na mořském dně“ a že „špatnou zprávou je, že francouzský prezident Francois Hollande nebyl na palubě“. Jsem si jistý, by se v západních médiích objevily diskuze o „morální zkaženosti" a „temné duši" Rusů. Ale zřítilo se letadlo s ruskými zpěváky. A žerty si tropil časopis Charlie Hebdo. Takže na Západě nezní žádný křik a žádné obvinění z rasismu,“ píše Clark.

Dalším podobným případem by podle něj bylo, kdyby se na konci studené války nerozpadla Varšavská smlouva ale NATO. „A pak by Rusko porušilo slib daný prezidentovi USA a rozšířilo Varšavskou smlouvu až k hranicím USA, kde by rozmístilo tisíce vojáků a desítky tanky a další vojenskou techniku v Mexiku a Kanadě. Označovali by to komentátoři „americkou agresi“? Myslím, že ne,“ tvrdí novinář.

„Jen si představte, že Hillary Clintonová, a ne Donald Trump, vyhrála v listopadu americké prezidentské volby a že by se Trumpovi příznivci chovali způsobem, jakým se chovají příznivci Clintonové. Že by se zpravodajští úředníci pokoušeli delegitimizovat vítězství Clintonové tím, že prohlásí, že Saudové narušovali volby,“ popisuje možnou situaci. „Poté, týden před uvedením nové americké prezidentky Clintové do úřadu, by americká média zveřejnila dokumentaci sestavenou bývalým zpravodajským důstojníkem z jiné země a tvrdila, že Saudská Arábie vydírá Clintonovou, přestože dokumentace je neověřená a obsahuje do očí bijící faktické chyby,“ píše s tím, že se to stalo právě naopak a navíc ve „jménu demokracie“.

„Jen si představte, že by Rusko utratilo 5 bilionů dolarů ve snaze změnit režim v Kanadě, s neonacisty organizujícími ostré protivládní protesty. Že se za svitu loučí pochodující neonacisté a ultranacionalisté - připomínající válečné divize SS - staly součástí nové „demokratické“ Kanady. Dalo by se očekávat rozsáhlé odsouzení a odmítnutí ze strany ruské levice i pravice. Ale právě to se děje na Ukrajině. A hádejte, co? Západ tyto fašistické brigády vůbec nezajímají,“ dodává.