Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje na Ukrajině pokračují, umírají vojáci i civilisté

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - I přes příměří dojednané před vánočními svátky pokračují v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny potyčky. Střelba probíhá mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou.

V dnešních bojích podle Kyjeva zahynul jeden voják. Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zaznamenali také smrt pěti civilistů během posledních 12 dnů, uvedla agentura Interfax-Ukrajina.

Podle ukrajinské armády separatisté ostřelují pozice vládních vojsk většinou z minometů, došlo však i na palbu z tanku a z raketometu. Do přestřelek se zapojují také ostřelovači.

"Moji kolegové pozorovatelé během posledních 12 dní v Luhanské oblasti potvrdili smrt pěti civilistů poblíž frontové linie. V Doněcké oblasti byli zraněni čtyři místní obyvatelé. To je nepřijatelné," řekl zástupce vedoucího mise OBSE Alexander Hug.

"Mnozí byli zraněni během palby z těžkých zbraní, které už dávno měly být (podle mírových dohod) staženy z fronty," dodal. K potyčkám podle něj dochází tak často proto, že pozice znepřátelených stran se stále nacházejí příliš blízko sebe.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy