reklama

Čínský nový rok začíná v sobotu 28. ledna a zábavní pyrotechnika odpalovaná v předvečer svátku bývá jednou z hlavních součástí oslav. Hlasité petardy, rachejtle a další zábavní pyrotechnika mají zahánět zlé duchy.

Vláda metropole se výslovně obrátila na politické činitele a apelovala na ně, aby v tomto ohledu šli ostatním příkladem. "Veďte své příbuzné a přátele k tomu, aby neodpalovali nebo omezili odpalování ohňostrojů a petard, společně zlepšili kvalitu vzduchu a přispěli k zachování modré oblohy nad metropolí," napsala pekingská vláda.

V centrální provincii Che-nan jsou ohňostroje ve městech zcela zakázány. Město Pao-ting v provincii Che-pej, které bylo v roce 2015 vyhlášeno jako vůbec nejvíce znečištěné město v Číně, povolilo ohňostroje pouze během čtyř dní oslav.

Nedávný průzkum veřejného mínění u tisíce obyvatel Pekingu ukázal, že více než 80 procent z nich po odpalování ohňostrojů nijak netouží. Mnozí přitom jako důvod uvedli starost o životní prostředí. Také prodejci zábavní pyrotechniky si stěžují na špatné obchody, napsal zpravodajský server BBC.