Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Testuje Čína průlomovou zbraň? Armádní fotky vyvolaly velké spekulace

Nová čínská stíhačka J-15
Nová čínská stíhačka J-15
Foto: The Telegraph

Peking – Čína zřejmě testuje při bojových cvičeních nové rakety dlouhého doletu typu vzduch-vzduch. Jak poukazuje server China Daily, spekulace vyvolaly nedávno zveřejněné fotky, které se objevily na stránkách čínské lidově osvobozenecké armády.

Jak píše server, fotografie ukazují dvoumotorovou armádní stíhačku J-11B nesoucí velkou raketu, která celkově zabírá asi čtvrtinu 22 metrů dlouhého letadla. Snímek byl pořízen během listopadového armádního cvičení v poušti na severozápadě země.

Podle letectva se do tohoto cvičení zapojilo asi 100 letadel. Mluvčí vzdušných sil podle serveru informace o nové raketě zatím nekomentoval, podle oficiálních materiálů ale armáda žádné nové zbraně testovat neměla.

Letecký výzkumník Fu Qianshao novinám řekl, že věří, že na fotce je střela, která je navržena tak, aby zasáhla vzdálené cíle bez toho, aniž by předem varovala letadla. Čínské stíhačky v současné době používají střely PL-11 a PL-12, jejich maximální dosah je ale kratší než 100 kilometrů. Tato nová raketa by údajně měla mít dostřel mnohem větší.

Vývoj takové rakety by pak podle výzkumníka znamenal zásadní průlom. Podle něj by mohla mít maximální dosah až 400 kilometrů, což je víc, než mají rakety typu vzduch-vzduch používané Západem. Zároveň by mohla potopit svůj cíl až ze stratosféry.

Jak již bylo řečeno, armáda se k nové raketě ještě formálně nevyjádřila. Čínská státní média pravidelně přináší zprávy o nových zbraních ještě před tím, než Peking oficiálně potvrdí jejich existenci.

Vojenská modernizace přichází v době, kdy Čína vyvolává napětí svými manévry po celém regionu – obzvláště děním v Jihočínském moři. První čínská letadlová loď před několika proplula Tchajwanským průlivem. Tchajwanský průliv od sebe odděluje pevninskou Čínu a ostrov Tchaj-wan, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii a kterému v případě vyhlášení nezávislosti hrozí vojenským útokem. Tchajwanská armáda proplutí sledovala a vyzvala veřejnost ke klidu.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy