Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacističtí zločinci dál unikají spravedlnosti. Mnohé země nejsou ochotné je stíhat

Adolf Hitler a Josef Goebbels
Adolf Hitler a Josef Goebbels
Foto: National Archives

Jeruzalém - Po světě jsou na svobodě stále stovky až tisíce bývalých nacistů, kteří jsou podezřelí z válečných zločinů. Agentuře AFP to řekl Efraim Zuroff, ředitel Centra Simona Wiesenthala, které se pátrání po pachatelích válečných zločinů věnuje.

Připustil ale, že většina z nich nebude souzena, protože mnohé země nejsou ochotné je stíhat.

Zuroff, který se vyjádřil před nadcházejícím dnem památky na oběti holokaustu, zvlášť odsoudil laxnost Ukrajiny, kde je podle něj hodně kolaborantů s nacisty. Připomenul i případy Norska a Švédska, kde nemá justice ani možnost stíhat bývalé válečné zločince. "Přitom někteří Norové dobrovolně pomáhali silám SS a byli posláni na východ, kde páchali zločiny proti lidskosti," zdůraznil šéf centra.

Naopak pochválil Německo, kde justice v roce 2011 zavedla změny umožňující stíhat všechny osoby, které kolaborovaly s nacisty ve vyhlazovacích táborech. Lze tak očekávat, že za podíl na zavraždění asi šesti milionů Židů nacisty a jejich kolaboranty bude nyní v Německu souzeno více lidí, věří Zuroff.

Podle Centra Simona Wiesenthala v Jeruzalémě bylo od roku 2001 za účast na vyhlazování Židů odsouzeno ve světě 104 bývalých nacistů. To je podle Zuroffa hrozně málo. Příčinu vidí nejen v malé vůli některých zemí, ale i v tom, že do holokaustu se zapojilo tak moc lidí, že ani není možné je všechny postavit před soud. Velký počet jich už také zemřel.

Témata:  Simon Wiesenthal nacisté II. světová válka

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy