Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facky a pohlavky už zase nejsou v Rusku trestné, rozhodl parlament

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Moskva - Ruští poslanci dnes opět zmírnili zákon o domácím násilí, trestným činem již nebudou například facky nebo pohlavky. Někteří zákonodárce se ale obávají, že to jen povede k nárůstu neohlášených případů, kdy muž týrá manželku.

Zákon poslanci zpřísnili přitom teprve v červenci loňského roku. Rodičovská sdružení ale změnu kritizovala kvůli obavám, že "rodiče půjdou na dva roky do vězení i za plácnutí dítěte". Proto bojovala za právo na "tradiční výchovu dětí", píše list Kommersant.

Pro zmírnění zákona dnes zvedlo ruku 380 z 383 přítomných poslanců, komunistická frakce nehlasovala. Podle nového znění zákona budou jen za přestupek považovány násilné činy, které nezpůsobí zranění nebo v případě dospělých pracovní neschopnost. Bez trestního postihu tak zůstanou modřiny a podlitiny. Druhý podobný případ bude už posuzován jako trestný čin. Přestože se třetí a zároveň poslední čtení v parlamentu obvykle považuje za formalitu při schvalování zákona, rozpoutal tento návrh vášnivou debatu. Lídr liberálně-demokratické strany Vladimir Žirinovskij tvrdil, že není vůbec potřeba zasahovat do záležitostí rodin.

"Vstupujte do manželství z lásky a roďte takové děti, které nebudete bít," dodal. Poslanec komunistické strany Jurij Sinelščikov prohlásil, že návrh zákona "upevní násilí jako normu chování". "Doteď se ženy zřídkakdy obracely na policii kvůli násilnickému manželovi; odteď to však budou dělat ještě méně často," varoval.

Znepokojení nad následky dekriminalizace domácího násilí v Rusku vyjádřil nedávno generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin to ale odmítl jako "nepřípustný nátlak" a prohlásil, že zákon rodiny posílí.

Témata:  Rusko domácí násilí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.