Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si telefonoval s mexickým prezidentem, mluvili spolu hodinu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Mexiko - Mexický prezident Enriquo Peňa Nieta ve čtvrtek kvůli sporu o zeď na hranicích zrušil návštěvu Spojených států. Dnes však se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem asi hodinu jednal po telefonu.

Podrobnosti dnešního telefonátu nebyly zveřejněny, mexická strana je však hodlá novinářům poskytnout.

Trump dosud trval na tom, že stavbu zdi, kterou nový šéf Bílého domu prosazuje, zaplatí jižní soused, což mexický prezident odmítá. Spor mezi oběma zeměmi se vyhrotil ve čtvrtek, kdy Trump prohlásil, že pokud Mexiko nechce stavbu zdi financovat, nemusí Peňa Nieto na úterní návštěvu Washingtonu jezdit.

Mluvčí Bílého domu o několik hodin později novinářům řekl, že USA budou stavbu zdi platit prostřednictvím nového dvacetiprocentního dovozního cla na zboží z Mexika. Krátce poté tvrzení zmírnil a označil clo pouze za jednu z možností. V Mexiku se proti Trumpovu postupu zvedla vlna odporu a výzev k bojkotu amerického zboží.

Témata:  Donald Trump Mexiko Enrique Peňa Nieto

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy