Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jednal s Mayovou: NATO je základem společné obrany, shodli se

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Donald Trump dnes přivítal první zahraniční návštěvu. Americký prezident při setkání s britskou premiérkou potvrdil, že stoprocentně stojí za Severoatlantickou aliancí a že NATO je základem společné obrany. 

Novinářům to řekla šéfka britské vlády Theresa Mayová. Nový šéf Bílého domu opakovaně prohlašuje, že hodlá zlepšit vztahy s Kremlem a podle svých poradců zvažuje zrušení protiruských sankcí přijatých po anexi Krymu a hackerských útocích spojených s předvolební kampaní.

Premiérka se domnívá, že protiruské sankce by měly zůstat v platnosti do chvíle, než se na Ukrajině podaří uvést do praxe minské dohody. Podle Trumpa, který bude v sobotu telefonicky jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, zatím není rušení protiruských postihů na programu.

Shodli se také na tom, že jejich cílem je posílení vzájemných obchodních vazeb a udržení „zvláštního vztahu" mezi USA a Británií.

Mayová informovala, že se s Trumpem shodli, že NATO je a musí být základem společné obrany nejen proti možnému vojenskému ohrožení, ale i v boji proti terorismu či kybernetickým útokům. Americký prezident, který v minulosti opakovaně označil alianci za zastaralou, se dnes před novináři k tématu NATO nevyjádřil.

Témata:  Donald Trump Rusko Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy