Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nerušte protiruské sankce, vyzývají vysoce postavení republikáni Trumpa

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Někteří vlivní republikánští zákonodárci dali jasně najevo, že nesouhlasí se zmírnění či zrušení protiruských sankcí, o kterém uvažuje nový americký prezident Donald Trump.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem bude Trump v sobotu telefonicky jednat poprvé od svého nástupu do funkce. Před vstupem do Bílého domu jeho nový šéf hovořil o plánech na zlepšení vztahů Washingtonu a Moskvy.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová dnes uvedla, že zrušení či zmírnění sankcí není vyloučeno. „Všechny tyto možnosti jsou ve hře... Víte, co řekl prezident, Amerika je na prvním místě, a to se týká i zahraniční politiky," uvedla.

Někteří republikáni dnes před přílišnou vstřícností vůči Kremlu varovali. Byli mezi nimi i senátoři a někdejší prezidentští kandidáti John McCain a Lindsay Graham. McCain dnes prohlásil, že věří, že si Trump tento „unáhlený postup" rozmyslí. V případě zrušení sankcí prý spolu s kolegy zapracuje postihy proti Rusku do zákona.

„Pokud ne, společně s kolegy vypracuji zákon o sankcích proti Rusku," Slíbil McCain, který označil Putina za vraha, jehož země nikdy nebude mít stejné zájmy jako USA.

Po ruské anexi Krymu a po hackerských útocích na americké úřady a politické strany, které americké tajné služby připsaly Rusku, vyhlásil protiruské sankce prezident Barack Obama prostřednictvím exekutivních nařízení, která může Trump zrušit.

Témata:  Donald Trump Rusko John McCain

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy