Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův zákaz vstupu do země působí leteckým společnostem řadu problémů

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně zakázat vstup do země občanům sedmi afrických a blízkovýchodních zemí letecký průmysl zaskočilo.

Vstoupit do USA tak nemohly posádky leteckých společností z těchto zemí, informovalo v e-mailem rozeslaném prohlášení Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), jež dnes citovala agentura Reuters.

Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA vylučovat občany Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, jejichž vstup do USA prezident dočasně zakázal.

Nařízení se ale vztahuje i na posádky letadel a některé letecké společnosti budou mít potíže s výběrem leteckého personálu pro lety do USA, uvedla IATA. Aerolinkám také hrozí obchodní ztráty. Například v roce 2015 Spojené státy navštívilo 35.000 lidí z Íránu.

"Většina tohoto nejnovějšího vývoje se odehrála přes víkend, kdy byl navíc podpůrný tým IATA na služební cestě. Bohužel tak naše reakce byla pomalejší, než bychom chtěli," uvedla IATA. "Ještě je třeba zodpovědět celou řadu otázek."

Témata:  Donald Trump USA letectví a letadla

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy