Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův zákaz imigrantů kritizuje i Seehofer, Polsko to vidí jinak

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Brusel/Mnichov/Varšava - Evropská komise posuzuje, zda se nařízení prezidenta Donalda Trumpa o zákazu cest do USA pro občany některých států může dotknout například také lidí s pasy zemí EU. Proti novému nařízení Bílého domu je i šéf německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer, který je sám zastáncem přísné migrační politiky. Ministr zahraničí polské konzervativní vlády Witold Waszczykowski v neděli večer naopak prohlásil, že žádná země nemá povinnost přijímat imigranty.

Evropská komise má zatím k dispozici rozporuplné informace pokud se týká dopadů nařízení například na osoby s dvojím občanstvím země unie a některého ze států, jejichž občané nyní do USA cestovat nemohou. "Situace není v této chvíli jasná. Jsme uprostřed procesu zjišťování, zda má exekutivní příkaz důsledky pro cesty evropských občanů s dvojím občanstvím jedné ze sedmi zemí, pro které zákaz nyní platí," řekl mluvčí komise Margaritis Schinas.

Právníci unijních institucí jsou podle něj v kontaktu se svými americkými partnery. "Zajistíme, že se našich občanů nedotkne žádná diskriminace," podotkl mluvčí. Nechtěl se ale příliš pouštět do politického hodnocení Trumpova rozhodnutí. "V Evropské unii nerozlišujeme na základě národnosti, rasy nebo náboženství. Nejen pokud jde o azyl, ale v žádné z našich politik," poznamenal pouze.

Trumpův exekutivní příkaz pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků a do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Příkaz dále na 90 dnů zakázal vstup do USA lidem z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, tedy zemí, kde drtivou většinu obyvatelstva tvoří muslimové.

"Nepovažuji tato rozhodnutí - stejně jako pár dalších - za správná," řekl dnes Seehofer novinářům. Ještě v rozhovoru v listu Bild am Sonntag zveřejněném v neděli šéf CSU Trumpa ocenil za to, že důsledně a rychle prosazuje své volební sliby. "V Německu bychom nejdříve zřídili pracovní skupinu, poté zkušební skupinu a pak ještě implementační skupinu," uvedl s tím, že ale s obsahem Trumpových kroků ne vždy souhlasí.

Trump má podle Polska na své rozhodnutí plné právo. "Byl zvolen prezidentem a má na to právo... Je pravomocí každé vlády, aby rozhodovala o té (imigrační) politice," řekl Waszczykowski v rozhovoru s televizí Polsat News. Dodal, že Trump svým rozhodnutím neuzavřel cesty do USA uprchlíkům z muslimských zemí natrvalo.

Témata:  Donald Trump EU Horst Seehofer Polsko USA

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy