Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf OSN pochválil africké státy za vstřícnost

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Addis Abeba - Šéf OSN António Guterres dnes v etiopské metropoli chválil členské státy Africké unie (AU) za to, že uprchlíkům otevřely své hranice. V projevu se sice přímo nezmínil o politice amerického prezidenta Donalda Trumpa, přesto si vysloužil potlesk účastníků summitu.

V Addis Abebě se nyní koná dvoudenní summit AU. "Africké státy patří k nejvstřícnějším a nejštědřejším na světě vůči uprchlíkům," řekl Guterres. "Těm, kteří potřebují pomoc, zůstávají africké hranice otevřeny, zatímco mnoho bohatých vyspělých států ve světě hranice zavírá," dodal.

O imigračním výnosu Donalda Trumpa a o jeho příkazu vybudovat zeď na hranici s Mexikem se Guterres přímo nezmínil. Přesto si vysloužil aplaus.

V brzké době budou představitelé afrických států jednat o zájmu Maroka opět se stát členem AU, což podle této severoafrické země podporují dvě třetiny afrických států.

Maroko opustilo Africkou unii před 32 lety v reakci na to, že většina zemí tohoto bloku uznala členství sporného území Západní Sahary. To si Maroko nárokuje navzdory rezolucím OSN, jež požadují, aby se konalo referendum o jeho nezávislosti.

Témata:  uprchlíci Afrika António Guterres

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy