Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU na Maltě se blíží. Jak zastavit migrační vlnu z Libye?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Premiéři a prezidenti EU budou v maltské Vallettě řešit, jak omezit migraci v centrálním Středomoří. Z návrhu závěrečného prohlášení pátečního neformálního summitu plyne, unie že by se unie měla snažit o zajištění odpovídajících přijímacích kapacit a podmínek pro africké migranty přímo na území Libye.

Především z Libye míří v posledních měsících k italským břehům nyní největší migrační vlna směrem do Evropy. Připomíná to ostatně text návrhu deklarace, který upozorňuje, že na této trase bylo loni zaznamenáno 181.000 příchozích a počty mrtvých či nezvěstných na moři jsou od roku 2013 každý rok rekordní.

"Stovky už přišly o život v roce 2017 a nyní přichází jaro. Jsme proto odhodláni k dalším krokům, které omezí migrační proud v centrálním Středomoří a rozbijí obchodní model pašeráků. Zůstáváme však bdělí také na dalších trasách," měli by uvést šéfové států a vlád EU.

Diskusi o migraci bude podle programu uveřejněného na webu maltského předsednictví EU přítomna i britská premiérka Theresa Mayová. Až v podvečer bude jednání pokračovat bez ní, tedy ve formátu, v jakém byl loni v září svolán podobný neformální summit do Bratislavy o budoucnosti unie po britském odchodu ze společenství.

EU by se měla snažit pomoci libyjské vládě snížit tlak na její jižní hranici, také ve spolupráci se státy na její druhé straně. Zhoršit práci pro pašeráky a převaděče by měly nejen společné akce libyjských, evropských a mezinárodních úřadů a agentur jako je Europol, ale i na migranty samotné cílené informační kampaně v zemích, odkud vyrážejí.

Na vzniku odpovídajících přijímacích kapacit v Libyi by EU měla spolupracovat s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizací pro migraci (IOM), které by také měla unie výrazněji než dosud pomáhat s podporou a organizací dobrovolných návratů migrantů už přímo z Libye tak, aby se nevydávali přes moře dál do Evropy.

Témata:  EU uprchlíci Malta Summit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy