Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozdvižení ve světě: Proti Trumpově migračnímu výnosu protestují další země

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Proti pátečnímu rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně zakázat obyvatelům některých muslimských zemí vstup do USA dnes protestovaly další země, například Katar nebo Pákistán.

Agentura OSN pro uprchlíky odhadla, že po dobu 120 dnů, kdy Američané nebudou přijímat migranty, by se do USA v rámci přesidlovacího programu pro uprchlíky mohlo dostat 20.000 ohrožených běženců. Naopak příznivci radikální organizace Islámský stát (IS) se Trumpově migračnímu výnosu vysmívali s tím, že teroristickým atentátům v USA stejně nezabrání a místo toho přinese organizaci nové členy.

"Toto rozhodnutí nezmůže nic. Útoky na vás přijdou zevnitř Ameriky, od Američanů narozených v Americe, s americkými rodiči a prarodiči," napsal jeden z podpůrců IS na sociální síti Telegram, kterou islamisté často využívají. Od samého IS však podle agentury Reuters dosud žádná reakce na krok nového amerického prezidenta nepřišla.

Jeden ze sympatizantů IS poznamenal, že Trumpův příkaz této organizaci pomůže. "Trump zakazuje muslimům vstup do Ameriky, zabíjí je v Jemenu, Iráku a Sýrii a vyhrožuje jim... Ten ubožák neví, že tím IS poskytuje neocenitelnou službu," napsal muž v příspěvku na twitteru.

Exekutivní příkaz o přísnějším prověřování imigrantů pozastavil na 120 dnů program přijímání uprchlíků a do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do země lidem z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, tedy ze zemí s převážně muslimským obyvatelstvem.

Témata:  USA Donald Trump Katar Pákistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy