Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstavba druhé čínské letadlové lodi pokročila, bude se jmenovat Šan-tung

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.xinhuanet.com

Peking - Druhá čínská letadlová loď, která ponese název Šan-tung, po dvou letech a devíti měsících stavby získává konkrétní podobu. Vzniká v přístavu Ta-lien na severovýchodě země, sdělilo čínské ministerstvo obrany.

Její stavba začala v roce 2014 a podle dřívějších zpráv by měla trvat šest let. Jedná se o první letadlovou loď navrženou a stavěnou přímo v Číně.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012 a loni v listopadu ji označila za bojeschopnou. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo získala úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení.

Podle analytiků mají letadlové lodě mimo jiné posílit čínské námořnictvo při prosazování nároků Číny na téměř celou oblast Jihočínského moře. V první polovině ledna se plavidlo Liao-ning zúčastnilo vojenského cvičení v Jihočínském moři, o které Čína vede územní spor se svými sousedy. Cestou zpět do vlasti Liao-ning proplul Tchajwanským průlivem, jenž od sebe odděluje pevninskou Čínu a ostrov Tchaj-wan.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy