reklama

Uvedl to dnes před novináři Igor Kuljagin z Národního protiteroristického výboru (NAK).

Hokejový šampionát se konal loni v květnu v Moskvě. Teroristy z řad IS se podle podařilo zatknout v ruské metropoli 2. května. Média připomínají, že o čtyři dny později tajná služba FSB informovala o zadržení skupiny občanů středoasijských zemí, kteří podle úřadů připravovali sérii teroristických útoků v moskevském regionu během květnových svátků, a to na pokyn "pohlavárů mezinárodních teroristických organizací působících v Sýrii a Turecku".

Tajné služby zadržely koncem loňského roku v Dagestánu členy teroristické buňky Islámského státu, která chystala atentáty v Moskvě na Nový rok a pravoslavné Vánoce.

Celkem se loni podařilo podle NAK odvrátit více než 40 teroristických útoků, a to i v Petrohradu, Krasnojarsku a severokavkazském Ingušsku.

Ruské bezpečnostní složky prý celkem zneškodnily více než 140 teroristů a 24 jejich velitelů. Zadržely přes 900 ozbrojenců a jejich pomocníků, zabavily více než 100 kilogramů výbušnin, zneškodnily 199 improvizovaných bomb a zničily skoro 50 dílen a laboratoří na výrobu zbraní a výbušnin.