reklama

Prostřednictvím on-line dotazování a telefonických rozhovorů agentura zjistila, že 57 procent pravděpodobných voličů podporuje dočasný zákaz přijímání uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, dokud federální vláda nebude schopna rozpoznat potenciální teroristy. Třicet tři procent (33%) je naopak proti, dalších 10% není rozhodnuto.

Podobně pak 56 procent dává přednost dočasnému blokování víz, které zakazuje obyvatelům Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu vstup do Spojených států, dokud vláda neřekne, že je schopna odhalit možných teroristů. Třicet dva procent (32%) je proti tomuto dočasnému zákazu, a 11% je nerozhodnutých.

Jak poukazuje agentura, výzkum proběhl ve dnech 25. a 26 ledna, tedy ještě před víkendovými protesty proti dekretům, které Donald Trump podepsal. Zapojila se do něj asi tisícovka potenciálních voličů. Od srpna se tak statistika příliš nezměnila, tehdy 59% voličů vyjádřilo souhlas s výzvou Trumpa, který hovořil o dočasném zákazu imigrace do Spojených států z „nejnebezpečnějších a těkavých regionů světa, odkud v minulosti docházelo k exportu terorismu", dokud se federální vláda nezlepší svou schopnost odhalit potenciální teroristy.

Pouhých 16 procent dotazovaných se pak domnívá, že země někdy může být zcela v bezpečí před teroristickou hrozbou, 52 procent si myslí, že se federální vláda dostatečně nezaměřuje na hrozbu domácího islámského terorismu.

Zákaz uprchlíků je podporován 82% republikánů a 59% voličů, kteří se nehlásí k žádné z velkých stran. Názory mužů a žen jsou v otázce téměř totožné, mladí voliči pak podporují Trumpovy zákazy o něco méně než ti starší. Pokud jde o rasu, Afroameričané zákazy podporují méně než voliči bílé pleti.

Většina voličů také nesouhlasí s plánem bývalého prezidenta Baracka Obamy přivést tento rok do USA desítky tisíc uprchlíků ze Středního východu a Afriky. Šedesát dva procent uvedlo, že Obamův plán přispívá ke zvýšenému národnímu bezpečnostnímu riziku.

Většina voličů i nadále věří, že Spojené státy jsou ve válce s terorismem. Trump vyhlásil válku radikálním islámským teroristům ve svém inauguračním projevu. Během kampaně voliči podle průzkumu měli pocit, že Trump by v tomto směru odvedl lepší práci než Clintonová.

Jen 32% si myslí, že Spojené státy jsou nyní po osmi letech Obamova prezidentství ve větším bezpečí. Na konci prosince 34% voličů řeklo, že Spojené státy budou do pěti let bezpečnější z pohledu domácích teroristických útoků. Dvacet sedm procent věří, že to budou méně bezpečné, a 32% očekává, že úroveň nebezpečí bude zhruba stejná.