Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Trumpova zákazu cest do USA mají některé země výjimku

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Tel Aviv/Bern – Prezidentský výnos Donalda Trumpa se sice zakazuje cesty do USA osobám s místem narození ve vybraných zemích či s občanstvím těchto států, pro některé státy ale platí výjimka. Informuje o tom agentura Reuters.

Podle agentury se na Izrael a Švýcarsko podobně jako na Británii vztahuje výjimka z Trumpova výnosu. „Švýcaři s dvojím občanstvím, kteří jsou navíc občané Iráku, Íránu, Sýrie, Libye, Súdánu, Somálska nebo Jemenu, je opět dovoleno cestovat do Spojených států s okamžitou platností, a to za předpokladu, že mají platné vízum ve svém švýcarském pasu," oznámilo dnes švýcarské ministerstvo zahraničí.

Švýcarům s dvojím občanstvím, kteří si ještě nevyřídili americké vízum, ale už cesta znemožněna bude, protože si v současné době o vízum nemohou ani zažádat.

Americké velvyslanectví v Tel Avivu dnes informovalo, že Židé s místem narození v některé ze sedmi zemí v Africe a na Blízkém východě s převážně muslimským obyvatelstvem, kteří ale poté získali izraelské občanství, mohou nadále do USA cestovat.

Například v Izraeli žije přibližně 140.000 lidí, kteří se narodili v některé ze zemí uvedených v Trumpově výnosu. Z nich je asi 45.000 původem z Íránu a 53.000 z Iráku. Většině z nich je už více než 65 let a mnozí prchali před perzekucí.

Trumpův protiimigrační výnos, který byl podepsán v pátek, zakazuje vstup na americkou půdu po dobu 90 dnů státní příslušníky daných zemí, v případě Sýrie do odvolání. Dekret zpochybnil postavení desítek tisíc Židů, kteří se narodili v těchto zemích a pak emigroval do Izraele, kde získali občanství.

„Máte-li platné americké vízum ve svém izraelském pasu a pokud jste se narodili v Iráku, Íránu, Libyi, Somálsku, Súdán, Sýrie či Jemenu, a pokud nemáte platný pas jedné z těchto zemí, zůstává toto vízum v platnosti... Budeme pokračovat v přijímání žádostí o vízum od žadatelů narozených v těchto zemích, pokud nemají platný cestovní pas jedné z těchto zemí," uvedlo velvyslanectví USA ve svém prohlášení.

Témata:  Donald Trump Izrael USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy