Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros pomáhal nelegálním migrantům dostávat se do EU, zní z Maďarska

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť – Boj mezi maďarskou vládou a miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem pokračuje. Naposledy filantropa sponzorujícího celou řadu neziskových organizací napadl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Maďarský korespondent listu The Irish Times poukazuje, že chce premiér Viktor Orbán podrobit asi 60 na Sorose napojených neziskových organizací kontrole, která by údajně měla přispět k větší transparentnosti v zemi.

Mluvčí vlády Zoltán Kovács vysvětlil, že je důležité vědět, „kdo je platí a kde získají své financování“ a „jestli mají peníze ze zahraničí, tak jaké požadavky mají tito lidé na oplátku“.

Šéf tamní diplomacie Péter Szijjártó v rozhovoru pro ruský server RT uvedl, že „pokud v zemi existují nevládní organizace, které jsou financovány cizími státními příslušníky, jinými zeměmi, jinými vládami, pak by to lidem mělo být známo“.

Zástupce vládnoucí strany Fidesz řekl, že je „velmi jasné", že „[Soros] by chtěl, aby tato vláda selhala, aby vláda shořela, protože nemá rád náš přístup, nemá rád naše zásady - ale, není to George Soros, který učiní toto rozhodnutí... je to maďarský lid“. „Považujeme to za velmi anti-demokratické,“ vysvětloval.

Zatímco maďarská vláda tvrdě na úrovni Evropské unie bojuje proti migraci a nechala z toho důvodu na své hranici vybudovat ploty, Soros prostřednictvím svých organizací podporuje naprosto opačný názor. Szijjártó je proto přesvědčen, že finančník aktivně napomáhá nezákonnému přistěhovalectví.

„Co vím od mých kolegů, protože já nemám dohled nad zpravodajskými službami, tu byly organizace, které pomáhaly nelegálních migrantů najít cestu do Maďarska, najít místo, kde by mohli překročit naše hranice, aby si zajistili, že budou moci požádat o azyl. Tyto zprávy říkají, že George Soros stál v pozadí těchto organizací,“ řekl.

„Proč EU provádí politiku otevřených dveří? Měli byste se zeptat vysoce postavených činitelů v Bruselu, ale já vím, že to je špatná politika. Je to poškozování EU, je to nebezpečné, protože tato politika otevřených hranic narušuje bezpečnost v Evropě,“ myslí si Szijjártó.

Goran Buldioski, ředitel Sorosovy Open Society Initiative for Europe a člen Evropské rady pro zahraniční vztahy, označil kroky maďarské vlády je směrem k neziskovým organizacím za „útok na občanskou společnost" a vyzval EU, aby „to nejen vzala na vědomí, ale aby také jednat".

Témata:  George Soros Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy