Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Severní Koreje se blíží? Odborníci připomínají důležitá fakta

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - Od svého přeběhnutí se Thae Yong-ho, bývalý náměstek severokorejského velvyslance ve Velké Británii, stal velmi cenným zdrojem vnitřních informací pro média o jeho nemluvné vlasti. Thae předpověděl zhroucení Kim Čong-unova režimu. Podle serveru The Diplomat však existuje dlouhá historie predikcí zhroucení Severní Koreje – a zatím se žádná nepotvrdila.

V sérii rozhovorů ze Soulu, Thae řekl, že Severokorejci si stále více a více uvědomují nedostatky socialistického systému ve kterém žijí. Děje se tak díky rostoucí neschopnosti vlády udržet informace pod svou kontrolou. Ve středu Thae řekl na tiskové konferenci pro zahraniční média, že „Kimovy dny jsou sečteny" kvůli rostoucímu toku zahraničních informací do izolované země. Navíc se neobjevuje na obzoru žádný vhodný kandidát, který by mohl pokračovat v dědičné diktatuře. Podle Thaeho tyto faktory dláždí cestu pro nevyhnutelné lidové povstání.

Předpovědi konce Severní Koreje nejsou nic nového. Po smrti severokorejského zakladatele Kim Ir-sena, dědečka současného vůdce, v roce 1994 se vyrojily spekulace o zcela neodvratném kolapsu režimu. Namísto toho otěže moci hladce převzal jeho syn, Kim Čong-il. Bývalý prezident Bill Clinton uzavřel s Pchjongjangem neúspěšnou dohodu o denuklearizaci na základě přesvědčení, že konec režimu je blízko. Téměř o deset let později, Kim Čong-ilova náhlá smrt znovu zažehla předpovědi o kolapsu režimu, jen aby se opakoval předchozí scénář a moc se přesunula na jeho syna, který udržuje systém neporušený.

„Analytici říkali od počátku 90. let, že Severní Korea se by brzy zhroutí," říká Robert Kelly, docent mezinárodních vztahů na Pusan National University. "Mnohé z našich teorií o státech v společenských vědách předpovídají, že země jako Severní Korea se buď změní nebo zhroutí. Proto ta opakovaná tvrzení. Severní Korea má nějaký skrytý zdroj síly, kterému my plně nerozumíme. Beru připomínky Thaeho jako typicky zbožné přání, které tolik infikuje  naše analýzy Severní Koreje. "

Podle Jieun Baek, autorky North Korea’s Hidden Revolution, tyto všechny predikce byly povětšinou velmi seriózními analýzami, založené na pečlivě posuzovaných zpravodajských informacích, svědectví přeběhlíků a důkladných odhadů stability režimu. Mnoho médií ale má tendenci z nich činit šokující příběhy, aby získaly co nejvíce pozornosti. Proto by čtenář měl být opatrný, co se týče věření velkým palcovým titulkům o jedné z nejméně poznatelné zemi na světě.

Témata:  Severní Korea kolaps

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy