reklama

Nosná raketa Sojuz 2.1 měla původně odstartovat dnes krátce po čtvrté hodině SELČ. Na orbitu vynese tři menší družice: Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218.

Příprava k ostře sledovanému startu, kvůli němuž se na kosmodrom dostavil prezident Vladimir Putin, byla automaticky přerušena půldruhé minuty před startem.

Putin kritizoval "lajdáctví" v raketovém průmyslu, které podle něj nejspíš zavinilo i další neúspěchy v ruském vesmírném programu v poslední době. "Jestli (selhání) souvisí s lajdáctvím, s nedostatečnou kontrolou důležitých operací, pak chci slyšet a vidět analýzu chyb v těchto případech. A nepochybně bude nutné vyvodit závěry," prohlásil šéf státu na jednání státní komise, která má objasnit příčiny, proč bylo nutné start rakety odložit.

Podle šéfa Roskosmosu Igora Komarova odklad slavnostního startu nezpůsobila porucha nově vybudované infrastruktury kosmodromu, problém prý nevyvolal ani "lidský faktor". Komarov se omezil na konstatování, že "selhaly automatické systémy". Rampa, nosná raketa ani družice nejsou poškozeny.

Komarov novinářům řekl, že odpovědnost za zrušení dnešního startu "nesou ti, kteří se odvětvím zabývají a řídí je". Za rozvoj ruské kosmonautiky ve vládě odpovídá vicepremiér Dmitrij Rogozin, jehož ale Komarov přímo nejmenoval.

Zdroj: YouTube

Podle anonymního zdroje, kterého citovala agentura TASS, způsobila odklad porucha řídících systémů nosné rakety Sojuz. S odkazem na analýzu telemetrických údajů zdroj uvedl, že byla odhalena "porucha v jednom z přístrojů systému řízení, který odpovídá za spuštění a vypnutí motorů, oddělení jednotlivých stupňů a určení směru letu". Čtvrteční termín opakovaného startu je podle agentury předběžný a potvrzen dosud nebyl.

Agentura RIA Novosti spekuluje, že start může být odložen na neurčito. Palivo z nosné rakety nicméně odčerpáno zatím nebylo a Sojuz stále stojí na odpalovací rampě.

Vostočnyj je první národní civilní kosmodrom, který má Rusku zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Dosud využívaný kosmodrom Bajkonur se ocitl po rozpadu SSSR v zahraničí, protože se nachází na území středoasijského Kazachstánu.

Převedení celého provozu do Vostočného ale ještě nějaký čas potrvá. Nové ruské vesmírné centrum v Amurské oblasti totiž zdaleka není dokončené.