Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko zavádí přísnější pravidla pro migranty, reaguje tak na údajný útok na ženu s dětmi

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad - Přísnější pravidla pro migranty žijící v uprchlickém středisku na předměstí Bělehradu dnes zavřeli srbské úřady. Informuje o tom agentura AFP. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v úterý uvedl, že v Srbsku je v současné době přes 7000 migrantů.

Migranti nově musí mít zvláštní povolení, aby mohli tábor opustit, a každý den musejí být do 22:00 zpět. Stalo se tak v reakci na zprávu, podle níž migranti zaútočili na ženu se třemi dětmi.

Srbka Ana Blažićová z města Obrenovac uvedla, že ji v noci na dnešek napadlo několik běženců. Prý jí chtěli vzít kočárek, ve kterém měla jedno z dětí. Případem se už zabývá policie.

„Zavedli jsme přísnější kontroly, což znamená, že budou moci tábor opustit jen s určitým povolením, budou se muset vracet v určitý čas a budou jim vydány příslušné doklady," uvedl ministr Aleksandar Vulin, který má situaci migrantů na starosti.

V táboře vytvořeném v bývalých kasárnách žije asi 550 běženců, většinou z Pákistánu a z Afghánistánu. Zatím není jasné, zda se zpřísněná opatření týkají i dalších uprchlických táborů v zemi.

Témata:  Srbsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy