Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statistiky z Mnichova: Polovinu podezřelých z trestných činů tvoří cizinci.

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mnichov – Podíl neněmeckých podezřelých z kriminálních činů v uplynulém roce vzrostl, Nově jsou také zvlášť zaznamenávány trestné činy žadatelů o azyl. Ti jsou podezřelí z asi každého desátého zločinu v Mnichově. Uvedly to tamní úřady.

Ze statistik bavorské policie vyplývá, že se počet neněmeckých podezřelých z kriminálních činů zvýšil v uplynulém roce z 46 na 48 procent a celková kriminalita ve městě vzrostla o šest procent. Zpráva vůbec poprvé přináší statistiky, ve kterých jsou azylanti odděleni od jiných neněmeckých podezřelých. Ukazuje se tak, že jeden z pěti neněmeckých podezřelých je právě žadatel o azyl. V celkovém součtu tak tvoří asi 8,6 procenta, píše list Mercury.

Podle materiálu jsou žadatelé o azyl zapojeni do téměř všech druhů trestné činnosti, nejčastěji se ale zaplétají do obchodu s drogami a násilných útoků. Neplatí také za cestování veřejnou dopravou. Prokurátor Marcus da Gloria Martins vysvětlil, proč je tolik ze žadatelů zapleteno do prodeje drog. „V některých regionech, ze kterých žadatelé o azyl pochází, je přijatelné živit se obchodováním s drogami,“ uvedl Martins s tím, že většinou prodávají takzvané „měkké drogy" jako je marihuana.

Politik tamní strany zelených Gülseren Demirel říká, že důvod, proč migranti neplatí za jízdné ve veřejné dopravě spočívá v tom, že lístky, které dostanou od úřadu sociálního zabezpečení, jsou platné pouze od 9:00. A přistěhovalci často odmítají utrácet své „kapesné" na dopravu. Azyloví pracovníci tvrdí, že potřebují peníze například na své mobilní telefony.

Norbert Huber z katolické charity Caritas poskytl další zdůvodnění, proč policie zaznamenala zvýšení násilných útoků, zejména v okolí a uvnitř azylových středisek. „Oni nemají perspektivu a tak mají pocit, že nemají co ztratit,“ uvedl s tím, že si migranti nejsou schopni najít práci.

Huber také zmiňuje nedostatek psychologické podpory pro migranty, nedávné deportace afghánských přistěhovalců podle něj způsobují strach a hněv mezi žadateli o azyl. Mnoho migrantů se podle něj neintegrovat protože „politicky je v současné době nikdo neučí, že má smysl se integrovat“.

Nově zveřejněná čísla nepřinesla žádné velké překvapení. Německá federální policie už v listopadu 2016 uvedla, že migrační krize je jednou z pravděpodobných příčin celonárodního nárůstu trestních oznámení. Orgány potvrdily, že počet podaných trestních oznámení stoupl o 31,6 procenta během jednoho roku.

Německo není jedinou zemí, která zaznamenala zvýšení kriminality. Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka uvedl, že počet trestních oznámení proti migrantům se zvedl o více než 100 procent v průběhu dvou let - z 10 400 v roce 2014 na 22 000 v roce 2016.

Témata:  Německo kriminalita uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy