Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach v Německu: Policie odhalila 570 islamistů, kteří mohou představovat hrozbu

Výcvikový tábor Islámského státu
Výcvikový tábor Islámského státu
Foto: JustPaste.It

Berlín - Německá vláda včera odsouhlasila návrh, aby extremisty, kteří mohou chystat teroristický čin, bylo možné sledovat pomocí elektronických náramků. Spolkový kriminální úřad (BKA) k tomu dnes zveřejnil statistiku, podle které má v Německu trvalý pobyt zhruba 570 islamistů, které policie považuje za bezpečnostní hrozbu.

Ze zhruba 570 islamistů s trvalým pobytem v Německu, kteří by podle kriminalistů mohli připravovat atentát, jich zhruba polovina v současnosti v zemi skutečně pobývá. Asi devadesát z nich je přitom ve vazbě. V polovině ledna BKA hovořil o 548 islamistech představujících bezpečnostní hrozbu.

Zhruba 900 lidí odešlo od roku 2012 z Německa do Sýrie a Iráku. Asi 70 z nich se aktivně zapojilo do bojů v řadách IS, Fronty dobytí Sýrie (dříve An-Nusra) a dalších. Kolem 145 osob z Německa v bojích na Blízkém východě zahynulo, 280 se jich vrátilo zpět do země.

"Se stále méně častými vojenskými úspěchy IS musíme počítat s přibývajícím počtem džihádistů vracejících se do Německa," uvedl ředitel BKA Holger Münch. V souvislosti s islamistickým terorismem německé úřady v současnosti vyšetřují 760 případů s více než tisícovkou podezřelých žen a mužů.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére upozornil, že náramky nakonec dostane jen menší část z celkového počtu více než pěti stovek sledovaných osob.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy