Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Česku se znovu píše v zahraničí: Jsme ve válce, kterou nám vyhlásilo Rusko. A tak si Češi vytvořili nový úřad

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Londýn - Britská stanice BBC informuje o českých snahách bojovat proti šíření dezinformací a falešných zpráv. Připomíná také, že v českém prostoru fungují servery napojené na Rusko, které se snaží ovlivňovat veřejné mínění. Na české snahy se zaměřil také server EUobserver.

BBC poukazuje na „šokující video“ skupiny mladíku a dospívající dívky. Záběry se objevily na Facebooku ve skupině „Never Again Canada“ a v popisku stálo, že se „islámští imigranti pokusili znásilnit dívku kdesi v Evropě“. Tyto záběry byly pořízeny v Praze.

Video téměř okamžitě poznal i David Chovanec, ředitel bezpečnostní politiky českého Ministerstva vnitra. Záběry byly pořízeny před pražským policejním ředitelstvím. „Ale nejsou to islámští přistěhovali, jsou to čeští občané napojeni na místní drogovou scénu. Vyrovnávali si účty,“ cituje jeho slova BBC.

„Příběh byl prokazatelně nepravdivý. Brzy se mu dostalo pozornosti ministerstva vnitra a nově založeného Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které má Chovanec formálně na starosti,“ informuje britský server o činnosti českých úřadů. „Nová jednotka byla zřízena minulý měsíc kvůli boji proti dezinformacím, řada českých úředníků se domnívá, že jsou tyto dezinformace vytvářeny Kremlem s cílem podkopat demokracii před parlamentními a prezidentskými volbami,“ píše se ve zprávě.

Server také cituje Jakuba Jandu z think-tanku Evropské hodnoty, podle kterého v českojazyčném informačním prostoru existuje asi 40 serverů, které šíří nepravdivé či „nafouknuté“ zprávy – a mnohé z nich jsou podle jeho slov nějakým způsobem napojeny na Rusko.

„Tyto stránky mají tři hlavní cíle. Jeden je útočit na politiky, kteří zastávají nějaké principiální stanovisko proti agresivní ruské zahraniční politice, třeba na Ukrajině. Druhým cílem je podporovat politické osobnosti, které mají prokremelské postoje, například českého prezidenta. A třetí cíl je dlouhodobý - útočí na členství České republiky v EU,“ cituje Jandu BBC.

Problémem podle něj je, že nikdo neví, kdo za těmito „alternativními zpravodajskými servery“, které čte každý čtvrtý Čech, vlastně stojí. A to i přesto, že se některými takovými médii zabývali i investigativní novináři.

BBC také připomíná, že nové centrum je terčem kritiky ze stany Miloše Zemana, který „často obhajuje ruskou zahraniční politiku“. „Nikdo nemá monopol na pravdu," připomíná server jeho slova. BBC také připomíná, že jeho mluvčí Jiří Ovčáček se centru vysmívá a že dokonce založil parodický konkurenční twitterový účet s názvem odkazujícím na cenzory z komunistické éry.

Zpráva cituje i vyjádření bývalého šéfa české vojenské rozvědky Andora Šándora, který uvedl: „Češi jsou ze své podstaty podezřívavý pokud jde o to, co ministerstvo vnitra říká. Za sebe nevěřím, že by Ministerstvo vnitra mělo zastávat roli Vatikánu a říkat lidem, jak mají interpretovat Bibli. Nechápu to.“

O českém boji proti dezinformacím informuje také server Euobserver, který cituje českého europoslance TOP 09 Jaroslava Štětinu. „Jsme ve stavu války s Ruskem, a tím my myslím občané EU,“ varoval politik v úterý. „Nejsou tu žádné bomby, tanky, raketové střely, ale jsme ve válce, protože tohle je hybridní válka. A dezinformace jsou součástí této hybridního války," řekl. „Tohle je válka, kterou nám Ruská federace vyhlásila, cílem je zničit Evropskou unii. A tomu musíme bránit," cituje jeho slova server.

Připomíná také, že Štětina se podílí na organizaci skupiny East StratCom, které se zabývá pojem proti dezinformacím a propagandě na úrovni EU. V ní pracuje také český novinář Jakub Kalenský, který tvrdí, že Rusko vede „organizovanou kampaň“. Ta je podle jeho slov „zaměřena na miliony lidí v EU a euroatlantického prostoru a probíhá na denní bázi metodou stokrát opakovaná lež se stane pravdou“. I on varuje, že cílem takové kampaně je oslabit, rozdělit, destabilizovat Západ.

Témata:  BBC PC

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy