reklama

Společnost ve středu potvrdila, že takzvaný DDoS útok, jehož cílem je zahltit web požadavky vyslanými současně z většího množství počítačů, vyřadila aplikaci Telegram z provozu na zhruba půl hodiny. Služba nefungovala v Severní a Jižní Americe a v "dalších zemích". IP adresy, ze kterých byl útok veden, jsou veskrze v Číně, řekl Durov.

Komunikační platformu Telegram používali k organizaci protestů v Hongkongu lidé, kteří nesouhlasí s návrhem zákona, jenž by umožnil osoby podezřelé ze spáchání trestného činu vydávat z tohoto poloautonomního regionu do pevninské Číny.

Před prohlášením Durova kolovala v médiích zpráva, že v Hongkongu byl zatčen muž, správce skupiny na Telegramu, kvůli podezření ze spiknutí za účelem narušení veřejného pořádku. Během střetů policie s demonstranty bylo zraněno 74 lidí, z toho dva muži jsou ve vážném stavu.

Bývalá britská kolonie, jež se vrátila pod správu Pekingu v roce 1997, má status zvláštní administrativní oblasti a v duchu principu jedna země, dva systémy požívá určité autonomie. Občané se mohou svobodně vyjadřovat a na rozdíl od lidí z kontinentální Číny také protestovat. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.